Bespaar nu -15%* op onze Deal Days met de kortingscode HJHPRI-EU724!
*Minimum bestelwaarde 49 €. Exclusief reeds afgeprijsde artikelen. Kan niet worden gecombineerd met andere promoties. Alleen op artikelen van het merk hjh OFFICE & hjh LIVING. Periode: 15.07. - 21.07.2024

Bespaar nu opnieuw - 10%* korting op alle artikelen van het
merk hjh OFFICE met de kortingscode FINAL23 !
(*Uitgezonderd reeds afgeprijsde artikelen, geldig van 22.12.-29.12.2023)

Keuzehulp voor het vinden van de perfecte bureautoel

 

Geschreven door: Martijn Werdler, EMTEK gecertificeerde zitcoach

Leesduur: circa 8 minuten als je alle stappen doorloopt.

Vind de perfecte stoel

Welkom bij onze keuzehulp voor het vinden van de perfect passende bureaustoel! Voordat we beginnen vind ik het belangrijk om aan te geven dat onderstaande informatie vooral bedoeld is om jou te helpen bij het kiezen van de juiste bureaustoel. Om klachtenvrij te kunnen zitten is het echter ook van belang om een aantal ergonomische tips ter harte te nemen en deze ook dagelijks toe te passen. Deze tips vind je op onze pagina over de ergonomische werkomgeving. Om het meest uit de keuze hulp te kunnen halen adviseer ik een kladblaadje bij de hand te houden om bij elke stap jouw keuze op te schrijven. Dit maakt het vinden van de juiste stoel na het lezen van deze keuzehulp super eenvoudig. 

Kort opgesomd neem ik de volgende 8 stappen met je door:

Algemene vragen

In de komende twee stappen gaan we de eerst keuzes maken in het selecteren van de juiste stoelen. Voor diverse gebruiksdoelen worden stoelen namelijk speciaal ontwikkeld. Of het nu gaat om ergonomie, stoelen voor grote mensen of om lekker lang te kunnen gamen. Wanneer je op deze vragen al inzicht hebt gaat dit je enorm helpen in het creëren van overzicht binnen het overweldigende aanbod aan bureaustoelen.

Stap 1 Gebruiksdoel

Het helpt in het keuzeproces enorm als je weet waarvoor je de stoel gaat gebruiken. Werk je vanuit huis, gebruik je de stoel voor professioneel kantoorgebruik, of ben je een gamer die comfort en ondersteuning zoekt voor lange sessies? Het doel van het gebruik heeft een grote invloed op de keuze voor een geschikte bureaustoel. De 7 meest voorkomende bureaustoel categorieën zijn: 

PROFESSIONELE BUREAUSTOELEN

Nu bekijken

HOME OFFICE BUREAUSTOELEN

Nu bekijken

ERGONOMISCHE BUREAUSTOELEN

Nu bekijken

DESIGN BUREAUSTOELEN

Nu bekijken

XXL BUREAUSTOELEN

Nu bekijken

KINDER BUREAUSTOELEN

Nu bekijken

GAME STOELEN

Nu bekijken

Het is goed om te weten dat een bureaustoel in meerdere categorieën voor kan komen. Zo kan je een gamestoel ook prima inzetten als thuisgebruik bureaustoel en kan een XXL bureaustoel ook weer ergonomisch zijn. Bij het kiezen van de juiste categorie voor jouw specifieke situatie kies je wat het zwaarst weegt voor jou persoonlijk.

TO DO: Schrijf je belangrijkste gebruikscriteria op je kladblaadje

Stap 2 Overwegingen dagelijkse gebruiksduur

Een hele belangrijke overweging bij het kiezen van de juiste bureaustoel is hoeveel uur per dag je zittend doorbrengt. De functionaliteiten van een stoel voor iemand die slechts 1 tot 2 uur per dag een bureaustoel gebruikt mogen een stuk beperkter zijn dan iemand die gemiddeld zo'n 8 uur per dag op een bureaustoel zit. Uiteraard kan je voor 1 tot 2 uur een dure ergonomische stoel kopen maar de noodzaak is er voor die tijdsduur niet om toch op gezonde wijze te kunnen zitten. 
Je kan dus ook zeggen, hoe meer tijd je zittend doorbrengt, des te belangrijker is het comfortniveau van de stoel. En met comfort bedoel ik dan de beschikbaarheid van mechanismen die ‘dynamisch zitten’ ondersteunen en alle overige afstelmogelijkheden. 

Waar je dus op moet letten bij de gebruiksduur is simpel gezegd:

Zit duur (per dag)  
Korter dan 4 uur Bijna iedere bureaustoel volstaat. Het is dus vooral de vraag wat je wilt uitgeven. Buiten de zithoogte en het zitvlak, passend bij jouw lengte (zie stap 3: Meten is weten), zijn verdere uitgebreide mogelijkheden voor het verstellen van je bureaustoel niet noodzakelijk.
4 tot 8 uur Wij adviseren hier stoelen die zijn ontworpen met de noodzakelijke basisaanpassingen voor comfort. Naast zithoogte en passend zitvlak is het advies hier wel te kiezen voor een stoel met basis verstelbare armleuningen en een kantelbare rugleuning.
8 uur of meer Wanneer je langer dan 8 uur werkt in een stoel dan moet deze maximale aanpasbaarheid hebben. Naast alle voorgenoemde functionaliteiten zal de rugleuning in hoogte verstelbaar moeten zijn en de armleuningen minimaal 3D verstelbaar moeten zijn (zie stap 4: Instelbaarheid). 

Wanneer je bij je keuze rekening houdt met bovenstaande gebruiksduur zorgt dit ervoor dat je niet alleen comfortabel zit, maar ook een gezonde houding behoudt en de kans op fysieke klachten vermindert. Is jouw conclusie in ieder geval dat je langdurig elke dag zit adviseer ik je om deze pagina over Ergonomische bureaustoelen ook eens goed door te nemen.

TO DO: Schrijf je geschatte gebruiksduur op je kladblaadje

Stoel specifieke onderwerpen

Je weet nu waarvoor en ongeveer hoelang je de stoel dagelijks gaat gebruiken. Hiermee hebben we samen dus een eerste selectie kunnen maken binnen alle beschikbare stoelen. In het volgende deel gaan we dieper in op alle mogelijke maten en afstellingen van een bureaustoel. 

Stap 3 Meten is weten

Je hebt nu onder andere vastgesteld hoelang je dagelijks denkt te gaan zitten. Maar elk lichaam is uniek, en het vinden van een bureaustoel die bij jouw lichaam past, is cruciaal voor een goede ondersteuning. Hier zijn twee belangrijke afmetingen om me te nemen in de zoektocht naar de juiste bureaustoel:

  • Zithoogte: Bij stoelen zonder hoogteverstelling is de kans erg klein dat je correct kan zitten. Ook bij de eerdergenoemde zit duur van 3 uur of minder adviseren wij altijd een stoel te kiezen met hoogteverstelling. Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond kunnen staan terwijl je knieën een hoek van 90 graden vormen. Lukt dat dan weet je dat je de correcte hoogte hebt.
  • Zitdiepte: Bij een correcte houding moet er een kleine ruimte blijven tussen de achterkant van je knieën en de voorzijde van de zitting van de stoel. Zorg dat je bij een ontspannen werkhouding in de bureaustoel ongeveer 3 vingers tussen het einde van de zitting en je knieholte kan plaatsen.
  • TIP: Pak een meetlint en ga thuis op een willekeurige stoel zitten waarbij je ruimte tussen de voorzijde van de stoel en je knieholte over hebt. Ga met je rug goed tegen de achterzijde zitten. Meet vervolgens de ruimte tussen je knieholte en de voorzijde van de stoel op. Meet daarna ook de lengte van de zitting op.  Wanneer je deze twee optelt heb je de maximale lengte zonder dat er de ongeveer 3 vingers tussen passen. Haal hier dus nog ongeveer 3 a 4 centimeter vanaf en je hebt je ideale zittingsdiepte gevonden. Vorbeeld:

15 cm + 34 cm = 49 cm

49 cm - 4 cm (3 vingers dik) = Je weet nu dat je moet zoeken naar stoelen met ongeveer 45 cm zitdiepte.

Met deze twee metingen kunnen we alweer een behoorlijk stuk verder inzoomen tussen alle beschikbare bureaustoelen. Je weet nu waarvoor en hoe lang je de stoel gaat gebruiken en tevens wat twee van de belangrijkste maatvoeringen moeten zijn.

TO DO: Schrijf je vastgestelde zithoogte en zitdiepte op je kladblaadje

Stap 4 Instelbaarheid

Wat maakt een stoel nu echt een goede bureaustoel?  Een goede bureaustoel moet vooral aanpasbaar zijn aan jouw persoonlijke voorkeuren en lichaamsafmetingen. Naast het weten wat de juiste zithoogte en zitdiepte moet zijn is vooral het verder kunnen verstellen van de stoel noodzakelijk om de juiste werkhouding aan te kunnen nemen. Belangrijk is dus rekening te houden met de volgende instelmogelijkheden:

  • Hoogte: Een goede stoel moet, zoals eerder al genoemd, in hoogte verstelbaar zijn om de juiste zithoogte te kunnen bereiken. Gelukkig zijn de meeste bureaustoelen in hoogte verstelbaar maar de bandbreedte waarbinnen dit versteld kan worden verschild per stoel. Controleer dus goed of de bij stap 3 berekende zithoogte valt binnen de range van geselecteerde stoelen. Bij bureaustoel24.nl is dat eenvoudig bij de specificaties van elke stoel te controleren.
  • TIP: Bij veel stoelen is het mogelijk, tegen meerkosten, een kleinere of juist grotere gasveer af te nemen. Hiermee is het mogelijk een stoel qua hoogte beter ‘pas’ te krijgen bij jouw bouw.
  • Zitvlak: Controleer of de zitdiepte instelbaar is of vast is. Dit kan soms net het verschil zijn tussen goed zitten en perfect zitten. Zie dit als een extra pluspunt van een stoel. Ook maakt dit het mogelijk om met meerdere personen de stoel te gebruiken. Wat bij thuiswerken weer een voordeel kan zijn.
  • Armleuningen: Dat armsteunen de armen moeten ondersteunen spreekt voor zich. Toch gebeurt dat niet altijd. Het is belangrijk om de armsteunen te ervaren. Beoordeel of (1) de schouders en nek worden ontlast, (2) de armleuningen de schouders niet omhoog drukken. Verder moeten (3) de ellebogen recht onder de schouders op de armsteunen rusten. Als je merkt dat aan deze drie punten is voldaan, dan heb je een bureaustoel met goede armsteunen gevonden. Voor vrouwen zijn de armsteunen vaak te breed, waardoor ze onbruikbaar zijn. Bij bureaustoelen zijn er 6 variaties aan de instelbaarheid van armleuningen waarmee je de hiervoor beschreven ideaal positie kan bereiken. 
  1. Stoelen zonder armleuning. Deze variant is niet ergonomisch maar kan als je weinig tijd op de stoel doorbrengt. Het voordeel is dat de stoel compacter is en dus minder ruimte inneemt. 
  2. Stoelen met een vaste armleuning
  3. Stoelen met een 1D armleuning zijn alleen in hoogte verstelbaar. Je kan met deze armleuningen je armen op de juiste hoogte, in een 90° boog, ondersteunen. 
  4. Stoelen met een 2D armleuning kunnen in hoogte en in breedte versteld worden. Dit is met name prettig als je een breder of juist smaller lichaam hebt. Deze verstelling maakt het namelijk mogelijk om armleuningen dichter of juist verder van je lichaam te plaatsen.
  5. Stoelen met een 3D armleuning zijn in hoogte, breedte en diepte verstelbaar. Het bovenste gedeelte van de armsteun kan zowel naar voren als naar achter geschoven worden. Dankzij deze afstelling kan je eenvoudiger een ergonomische zithouding aannemen.
  6. Stoelen met een 4D armleuning zijn verstelbaar in hoogte, breedte, diepte en hebben een draaibaar bovenzijde. Middels deze functie kan altijd de juiste ondersteuning gevonden worden passend bij de werkzaamheden 
  • Rugleuning: De rugleuning kan over meerdere instelmogelijkheden beschikken naast het eventueel kunnen kantelen of vastzetten. 
  1. Volgen ruggenwervel. De meeste rugleuningen volgen de ruggenwervel niet doordat ze van de bovenrug en schouders naar achter afbuigen. Als een rugleuning de ruggenwervel wel volgt heeft deze eigenlijk altijd een S vorm. Hierbij is het belangrijk dat je de bolling van de rugleuning precies in het holle (lumbale) gedeelte van je rug voelt. Zo voorkom je klachten aan rug, schouders en nek.
  2. Hoogteverstelling rugleuning. Deze functie maakt het mogelijk om de hoogte aan te passen aan de lengte van de rug. Dit voorkomt rugklachten wanneer je langdurig zit. Ook bij de hiervoor genoemde S vorm maakt deze verstelling het mogelijk de bolling op de juiste plek te krijgen.
  3. Lendensteun verstelling. Met deze functie kan je de leuning aanpassen naar de kromming van je onderrug. Omdat de onderrug een holle vorm heeft kan dit als zeer prettig ervaren worden tijdens het zitten omdat je meer ondersteuning voelt. Bij bureaustoelen die voldoen aan de NPR 1813 is het voor iemand met gemiddelde lengte en verhoudingen, maar minder handig voor een klein of juist groot iemand. Daarom is het motto voor de rugleuning: des te groter het versteltraject, des te groter de kans dat goed deze past. Meer details over het kantelen van de rugleuning vind je bij het volgende onderdeel te weten stap 5: Mechanismen

TO DO: Schrijf je belangrijkste instelbaarheidswensen op je kladblaadje

Stap 5 Soorten mechanismen

De mechanismen van een bureaustoel bepalen hoe de stoel beweegt en zich aanpast aan jouw zithouding. Waar dus de instelbaarheid zorgt voor het creëren van een correcte zithouding passend bij hoe jij gebouwd bent zorgen mechanismen ervoor dat je binnen die instelling ook nog een beetje kan bewegen of juist kiest om in een vaste houding te blijven zitten. Om te bepalen wat je zelf prettig en belangrijk vindt leggen we hieronder de drie meest voorkomende typen mechanisme uit.

  • Kantelmechanisme: Bij dit mechanisme kantelen de rugleuning en de zitting in dezelfde verhouding mee. De hoek tussen leuning en zitvlak blijft dus tijdens het kantelen gelijk.
  • Permanent contactmechanisme: Bij dit mechanisme beweegt alleen de rugleuning mee met bewegingen van het bovenlijf. Duw jij naar achteren dan beweegt de rugleuning mee naar achteren. Leun jij naar voren dan volgt de rugleuning je beweging naar voren. 
  • Synchroonmechanisme: Bij dit mechanisme beweegt zowel de rugleuning als de zitting mee.  De beweging van de zitting is beperkt (gemiddeld is de verhouding 1:2,5) vergeleken met de rugleuning maar zorgt er wel voor dat je een natuurlijke houding blijft aannemen. Je lichaam houdt optimaal contact tijdens het achterover leunen en zo beperkt je mogelijke risico’s op klachten.

Wanneer je rekening houdt met de bij stap 2 gekozen tijdsduur van het zitten kan je de mechanismen in dezelfde volgorde aanhouden.

  • Korter dan 4 uur - Kantelmechanisme
  • 4 tot 8 uur – minimaal permanent contactmechanisme
  • 8 uur of meer – Minimaal synchroonmechanisme

Zo weet je zeker dat je een stoel kiest die resulteert in klachtenvrij zitten.


TO DO: Schrijf je gewenste mechanisme op je kladblaadje

Stap 6 NEN normeringen

Een bureaustoel uitkiezen voor een werkplek is lastig. Daarom laten veel personen, werkgevers en inkopers zich leiden door normen en trends. Realiseer je echter dat een bureaustoel die aan ‘de normen’ voldoet niet noodzakelijk de juiste ondersteuning geeft voor jouw persoonlijke situatie en dat trends meestal design-gerelateerd zijn en niet op zitcomfort. Kies de juiste bureaustoel daarom altijd uit op mate van ondersteuning en comfort. Kijkend naar normen hanteren we bij bureaustoelen de NEN 1335 en de NPR 1813. De eerste van de twee is de Europese norm en de tweede is de Nederlandse aanpassing daarop. Dit omdat wij Nederlanders nu eenmaal in veel gevallen langer zijn dan de gemiddelde Europeaan. Meer over deze normen vind je in dit artikel

Belangrijke keuzes

De belangrijkste meetwaarde en criteria heb je nu vastgesteld. Omdat er enorm veel keuze is in bureaustoelen, zowel bij ons als bij anderen, zijn er nog een paar onderwerpen waar je bij stil kan staan. Deze behandelen we hieronder.

Stap 7 Budget overwegingen

Het bepalen van je budget is de een na laatste essentiële stap in het proces van het kiezen van de juiste bureaustoel. Je hebt hier waarschijnlijk al goed over nagedacht. Bureaustoelen variëren aanzienlijk in prijs afhankelijk van hun functies, materialen, merk en ontwerp. Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze binnen je budget:

  • Weeg je prioriteiten: In alle voorgaande stappen heb je beslissingen genomen over wat voor jou belangrijk is. Zeker de keuzes uit stap 4 en 5 kunnen een behoorlijke invloed op de prijs hebben. Wees dus kritisch in wat voor jou echt belangrijk beslissingen zijn. Is ergonomie cruciaal vanwege langdurig dagelijks gebruik, of is toch de prijs de doorslaggevende factor? Het is mogelijk dat je concessies moet doen op bepaalde gebieden om binnen je budget te blijven.
  • Prijs versus kwaliteit: Hoewel het verleidelijk kan zijn om te kiezen voor de goedkoopste optie, is het belangrijk om de levensduur en het comfort van de stoel te overwegen. Een iets duurdere stoel van hogere kwaliteit kan op lange termijn een betere investering zijn, vooral als je de stoel intensief gebruikt. Zie ook de laatste stap in deze keuzehulp
  • Investeer in gezondheid en productiviteit: Bedenk dat een goede bureaustoel een investering is in je gezondheid en productiviteit. Ergonomische stoelen kunnen helpen bij het voorkomen van rugpijn en andere werk gerelateerde lichamelijke klachten. Meer over ergonomie vind je hier (Link to: https://www.bureaustoel24.nl/service/ergonomisch-zitten)
  • Vergelijk stoelen: Neem de tijd om prijzen en functies van verschillende stoelen te vergelijken. Let ook eventueel op aanbiedingen en kortingen, die je kunnen namelijk helpen net die hoogwaardige stoel te vinden binnen je budget. 
    TIP: Je kan op onze website stoelen eenvoudig vergelijken door geselecteerde stoelen toe te voegen aan ‘vergelijken’. Je doet dit op de detailpagina van een stoel door onder de button “IN WINKELWAGEN” te klikken op “Toevoegen om te vergelijken” te drukken

Onthoud dat de goedkoopste optie op de korte termijn niet altijd de meest kosteneffectieve keuze is op de lange termijn. Een goed gekozen bureaustoel kan jaren meegaan en bijdragen aan een gezondere werkomgeving.

Stap 8 Onderdelen en kwaliteit

Een laatste maar helaas vaak vergeten stap is het goed beoordelen van de kwaliteit en compleetheid van een stoel. Het is uiteraard ook lastig om daadwerkelijk iets van de kwaliteit te kunnen vinden als koper. Toch kan onderstaande je helpen een goed beeld van die kwaliteit te krijgen.

  • De basisonderdelen van een stoel
    Het klinkt misschien gek maar wanneer je een bureaustoel gaat kopen oriënteer je dan in ieder geval op een stoel die ‘compleet’ is.  Er worden steeds meer trendy bureaustoelen verkocht waarbij uiterlijk belangrijker is dan functionaliteit. Het is wat mij betreft van groot belang om je op de functionaliteit te richten. Zorg dat je eerst binnen alle bovenstaande stappen de juiste stoelen vindt en ga daarna binnen die selectie pas kijken wat je ook daadwerkelijk mooi vindt. Kies altijd voor een bureaustoel met een vijfpotige kruisvoet met wielen, een gasveer, een zitvlak, een rugleuning en twee armsteunen. Ga in ieder geval nooit voor minder dan dat.
  • Een stoel met vervangbare onderdelen
    Een stoel die weggegooid wordt als alleen een armleuning stuk is zonde. Toch komt dit veel voor. Het is niet alleen zonde omdat de bureaustoel verder nog goed is, maar het kost ook onnodig extra geld om de stoel te vervangen. Vraag bij de aankoop altijd of het mogelijk om belangrijke onderdelen, zoals bijvoorbeeld armleuningen of veren, vervangen kunnen worden. Het vervangen van onderdelen is tenslotte een stuk goedkoper en minstens zo belangrijk is het een stuk beter voor het milieu.
  • Goede bouwkwaliteit
    Kwaliteit is helaas vaak een ondergeschoven kindje. De reden? Omdat de prijs nu eenmaal vaak zwaarder meetelt bij het aankoopproces. Maar ook voor bureaustoelen geldt: goedkoop is vaak duurkoop. Zo is de kans dat een goedkope bureaustoel sneller kapotgaat nu eenmaal groter dan een duurdere. Wat kan je hier zelf allemaal in controleren? De simpelste aanpak is: beoordeel de stoel. Voelt alles stevig aan en rammelt er niks? Is het mechaniek van staal of kunststof? Vanzelfsprekend gaat een stoel van staal langer mee. De piekbelasting tijdens het opstaan en zitten is drie tot vier keer het lichaamsgewicht. Een stoel gemaakt van staal kan deze krachten beter weerstaan en gaat veel langer mee.
  • Kwaliteit van de bekleding
    Wanneer het op kwaliteit van de bekleding aankomt is het aan te raden te kijken of te vragen naar de Martindale waarde van de stof. Meubelstoffen ondergaan de Martindale test om de kwaliteit ervan vast te stellen. De stof wordt simpel gezegd in een apparaat geplaatst dat druk op de stof uitoefent en vervolgens roterende bewegingen maakt. De uitkomst van de test is een bepaald aantal toeren (roterende bewegingen) dat de machine heeft kunnen maken tot het moment dat er zichtbare slijtage dan wel kapotte draden zichtbaar zijn. Als de bekleding van de stoel is getest op 100.000 toeren Martindale weet je dat de stof lang meegaat. Ook is het goed om de kwaliteit van het schuim te weten. Dat voorkomt dat je binnen een aantal jaar op een houten plank zit. 

Conclusie

Met het doorlopen van deze 8 stappen hoop ik je voldoende inzicht gegeven te hebben in alle wetenswaardigheden met betrekking tot bureaustoelen. Met deze informatie zou je in staat moeten zijn om voor jou de juiste bureaustoel te kunnen kiezen.
Heb je aanvullende vragen mag je mij of een van mijn andere EMTEK gecertificeerde collega’s altijd bellen op +31 (0) 26 - 353 0 253 of een mailtje sturen via info@bureaustoel24.nl

Last TODO: je kan op deze bureaustoelenpagina nu al je resultaten van de keuzehulp gaan invullen en vervolgens binnen die selectie kijken wat jouw perfecte bureaustoel is.  Goed om te weten dat we deze binnen 5 dagen bij je thuis geleverd kunnen hebben.

Copyright © 2024 HJH, Inc. All rights reserved.